Crazy Caïro

Mooi hoor, die driehoekige oude grafzerken zijn indrukwekkend en de vrijdag markt in oud Caïro is ook magnifiek, werkelijk alle soorten en maten troep zijn hier te vinden voor vaak een prima prijsje. Al een paar keer zijn we over dit levendige mierennest tussen de treinrail door gekuierd en nog nooit kwamen we met lege handen thuis. Ook onze hond hebben we uit een kooi ergens onder een brug op de markt opgevist. Noflik begint trouwens al behoorlijk aan te sterken na voldoende voer en de nodige inentingen. Zo nu en dan begint het beestje zelfs al te blaffen en dat is natuurlijk waarvoor we haar hebben gekocht; om ons wakker te maken wanneer er een inboorling besluit dat ie meer recht op onze bezittingen heeft dan wij zelf. Dat kan natuurlijk niet. We willen best wat weg geven, daar komen we tenslotte voor, maar op stelen zullen we een behoorlijke straf zetten. Voor de inboorling in kwestie is het te hopen dat het niet zover komt…

Maar goed, Egypte. Waar we dachten behoorlijk veilig te zitten maar daar helaas toch een beetje op terug moeten komen. Toen we de ingeslagen ruit zagen, dachten we eerst nog aan een ongelukje, maar overige opengebroken onderdelen van onze Doutzen bewezen genoeg dat bepaalde individuen dachten dat er in onze bus wat te halen viel en dat ze dat door middel van inbraak wel even eigen maken zouden. Blijkbaar kregen ze de deur echter niet open of Noflik heeft haar eerste diensten bewezen, want op ons gevoel van veiligheid na was er was niets verdwenen. Ook al hadden ze de deur open gekregen, te halen valt er eigenlijk niks. We zijn niet helemaal achterlijk en hebben onze waardevolle spullen vaak vlak bij ons. In dit geval betekend dat het apartement van Ibrahim en Salami, die ons ondertussen alweer bijna een maand op onbegrensde gastvrijheid trakteren en ons zo helpen integreren in de Arabische cultuur.

Deze cultuur bestaat uit gastvrije vrolijke mensen die overal een bende achter laten. Prachtige gebouwen weten ze in no-time om te toveren in vervallen krotten en op iedere hoek van de straat is een mini-vuilnisbelt te vinden. Dit is ook niet heel verwonderlijk als je de moderne vuilniswagens ziet, die door maar liefst een hele ezel-kracht voortgetrokken worden. De complete buurt kent de buitenlanders ondertussen en praat ons iedere dag weer de oren van het hoofd met grote onverstaanbare Arabische verhalen. Overdag is Caïro een gekkenhuis van toeterend verkeer, jengelende Imams die melden dat je weer moet bidden en staan overal zelfstandige baarden hun waren of diensten aan te bieden. ’s Nachts is Caïro een rustiger gekkenhuis van razend verkeer en staan dezelfde koopmannen nog steeds hun waren aan te bieden. De 24-uurs economie heeft voor de ondernemer ook hier blijkbaar zijn intrede gedaan, echter niet voor de ambtenaar.

We zitten hier zolang omdat de openingstijden van de ambassades niet helemaal stroken met ons bioritme. En iedereen weet, je moet niet klooien met je bioritme. Maar ja, probeer die bureaucraten maar eens wijs te maken dat zij beter ’s nachts open kunnen zijn, want dan zijn wij immers ook wakker en in staat door het verkeer te cruisen om dan ons peperdure visa op te halen. Dat gaat er natuurlijk niet in en dus besloten we ons maar eens voor een keertje echt vroeg (het was nog licht…) uit bed te hijsen. Met de slaap nog in de ogen kregen we het voor elkaar om eindelijk alle benodigde papieren voor Sudan en Ethiopië binnen te slepen.

Weer eens eigenwijs
Met Doutzen gerepareerd, Noflik ingeënt en onze paspoorten in orde, wordt het voor ons tijd om naar het zuiden te rijden. Richting Aswan, waar we met een peperdure boot de Nijl overdrijven naar Sudan. Omdat die peperdure boot toch echt wel peperduur is, antwoorden wij aan onze aard om alternatieven op te speuren. Dat hebben we ook gedaan en zo vonden we langs de kust een route, die toch echt Sudan in rijdt. Beetje navragen verteld ons niks, want niemand weet of de grens daar open is omdat niemand daar ooit langs rijdt. Dat doen ze niet, omdat dat stukje weg best wel gevaarlijk is qua rovers en zo. Aangezien de grens oversteken per weg ons zo zeshonderd kan besparen, verdwijnen wij dus even van de radar, we proberen het gewoon. Kun jij ondertussen mooi even de nieuwe filmpjes van drie helden in Allepo en Hamas checken die op www.frieslandcast.nl staan.

Tags: , , , , , ,

16 Responses to “Crazy Caïro”

 1. T F Says:

  Ha! Wat leuk dat jim wer efkes wat skriuwe! Jim libje noch hieltiid, to gek!!!! Good luck conquering Sudan! Succes mei alles en tot gau wer ris hearrens!

  XXX Tam

 2. Frans Says:

  Dag heren,

  Nou, ik zou het dan in ieder geval héél behoedzaam proberen … dat rijden langs die kustweg naar de Sudanese grens; ik zal voor jullie duimen (aangezien bidden weinig zin heeft als je niet gelovig bent)!

  Mooie foto’s maken jullie toch iedere keer weer.

  Vriendelijke groeten,

  Frans van Dongen

 3. marcel Says:

  Hey kerels,

  Ik heb de filmpjes weer met veel plezier zitten te bekijken.

  Nu dus Sudan! Bon voyage… Hopelijk horen we snel weer iets.

  Have Fun!

  Marcel

 4. Hans Says:

  Zeer binnenkort meer filmpjes van de ThreeLeftHands op FrieslandCast. Er is door de boys veel ruw materiaal vanuit Egypte gepost. Een stapel DVD’s met beelden uit Syrië, Jordanië, Israël en Egypte. Voorlopig weer even voldoende materiaal om diverse filmpjes uit te monteren.

  Check regelmatig >> http://www.frieslandcast.nl <<

 5. Femke Says:

  Hoi LinkerHanden!

  Wat leuk dat jullie een hondje hebben opgepikt! En fijn dat er niets is gestolen.

  De website van Fok lag even uit de lucht vandaag, maar het extra stukje publiciteit is nu echt een feit: http://frontpage.fok.nl/column/8866/1

  Succes!

  Femke

 6. Ilse Says:

  Hey kearels

  Wat een ferhalen weer!!! Maareuh de befolking die in no time mooie panden oafbreekt, wer doet mie dat an dinken… Just Curaçao. Hier he we ok sokke mooie husen, maar fan onderhoud he se nog nooit hoort. Nou is et ok wel so dat deur et klimaat en et sout et ferfal ok wel wat harder gaat, maar tog…

  Maar die tocht make, is dat wel een goed id??? Ik hoop dat jim der sonder kleerskeuren foorbij rije dan…

  Succes en tot de folgende blog

  Groetnis Ilse

 7. Hans Says:

  Check http://www.frieslandcast.nl voor het derde nieuwe filmpje; Damascus.

  Illegale praktijken in Petra. Jordanië zijn momenteel in montage.

  Om met Minne te spreken, “Check”.

 8. janneke mulder Says:

  he jongens , ik schrik van het berichtje dat noflik gestolen is. Hoe zit dat? Ik hoop dat ie terug is. Luxor tempel is mooi om te bekijken. groetjes en goede reis naar Sudan.

 9. Tieske Says:

  Ah mannen!

  Alles noch steeds koeke en aai sju ik wol, bêst genoch! Jim meitsje wol in soad mei, bliksum! Gean sa troch en fertrouw op Doutzen, dan komt alles goed;-)

  It allerbêste en groetnis!

 10. maria and irini Says:

  he jongens,
  Nice pictures!! cairo looks very nice, it seems very funny there.
  we love your new friend (the dog) We hope that you bring your new friend to giannitsa:-)
  So, have still much fun……

  see you and greetings to all!!!

  Henk, you are the best;-)))))

 11. Laas Says:

  Minne Henk en Mindert

  Weer een prachtig verhaal over Cairo. Zo zie je maar dat in Nederland sommige zaken toch iets anders zijn geregeld. Voor Omrin een schone taak in Egypte. Misschien kunnen ze daar een afvaloven bouwen. Kunnen de Heinekens wat koud worden gehouden. Veel succes en sterkte toegewenst met jullie reis richting Soedan. Telefonisch gehoord dat Noflik was gestolen/weggelopen Ik hoop voor jullie dat deze rechterhand weer bij jullie aansluit. Alhoewel ik kan voorstellen dat dit zoeken van een hond in het Egyptisch Luxor niet een gemakkelijk karwei is.
  Veel sterkte en pas goed op je zelf.

 12. T F Says:

  Wat! Noflik weg? Jemig! Wat ontzettend …! Hou ons wel ff op de hoogte, alright?
  X Tam

 13. janneke mulder Says:

  he jongens, hoe is het op de boot? en op de nijl? Morgen zitten jullie een week op het water of zijn jullie al in Sudan aangeland. Ik ben benieuwd. groet, janneke

 14. T F Says:

  update: ze zijn in sudan mèt noflik en hebben het erg naar de zin. (ik had een krabbel van Mukkes op hyves)

 15. halejale Says:

  Can I just say what a reduction to search out somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know find out how to bring a difficulty to gentle and make it important. More individuals need to learn this and understand this aspect of the story. I cant believe youre not more fashionable since you definitely have the gift.

 16. Nook Says:

  I was so confused about what to buy, but this makes it uendrstandbale.