En of er verschil is het onderwijs!

Kids that should be IN schoolMisschien was het gewoon niet zo heel verstandig om kritische vragen te stellen aan een president in wiens land je nog steeds verblijft, terwijl je weet dat de beste man het daar niet zo op heeft. De overige vragen die we nog hebben laten we dus, na aandringen van verschillende kanten, even achterwege tot we Malawi eindelijk kunnen verlaten – uit vrije wil. Daarbij, we hebben alweer andere dingen meegemaakt die ons genoeg kleurrijke stof geven om meer frisse sprankelende verhalen te spinnen die onze website zo afwisselend kleden. En met voorgaande zin bewijzen we meteen onze eeuwig poëtische inborst, mocht je je nog afvragen waar we toch altijd de inspiratie voor onze fijne artikelen weghalen.

Afgelopen week hebben we nu al voor de tweede en laatste keer ons visum verlengt. Moeten verlengen. Onze Doutzen Cruiser heeft nog altijd niet aan onze smeekbedes voldaan en laat haar afgebeulde motor nog altijd niet brommen. Ondertussen weet je al dat Henk zijn ongeëvenaarde kwaliteiten als verteller en goeroe combineert met een ongekend gebrek aan technische kennis, waardoor vooral Mukkes met dit probleem in zijn maag zit en zijn handen afwisselend onder de olie of in zijn haar zitten. Onderdelen die speciaal uit Nederland zijn gebracht passen dan wel, dan niet, en mensen die zouden helpen vallen één voor één af, waardoor Mukkes al zijn doorzettingsvermogen moet aanspreken om vooral door te gaan, hoe deprimerend dit soms ook is.

Gelukkig is het niet één en al ellende en gaf een stel vragen van basisschool De Korendrager in Franeker een goede gelegenheid ons even van de mekkerende Doutzen af te keren. Hoe het er daar aan toe ging op school, wouden ze weten, en of het veel verschilde van het schoolgaande leven in Nederland. We kunnen je vertellen, er is helemaal niks dat overeenstemt met het educationele systeem dat we in Nederland kennen.

Still singing and dancing...Het begon met de vorige president, die gratis basis onderwijs beloofde mocht hij verkozen worden als president. Niet veel later werd deze man natuurlijk verkozen tot grote baas van Malawi en zelfs hier maakt een belofte nog wel eens schuld, en verklaarde de regering het onderwijs pardoes gratis. Nou, dat klinkt helemaal niet slecht, of wel soms? Enig probleem was dat de kinderen die nog niet naar school gingen het hier ook mee eens waren en zich en masse melden bij de poorten van de dichtstbijzijnde school. Het aantal schoolgaande kinderen vervijfvoudigde plotseling, maar het aantal scholen en leraren natuurlijk niet, waardoor de meeste klaslokalen een kinderkopje of 70 telt en de aanwezigheid van een leraar net zo verwonderlijk is als die van Sinterklaas tijdens Pasen. En ook al is de school gratis, de pennen, boeken en schriften zijn dat niet, waardoor lesgeven een ongekende opgave is, wat niet wordt gemotiveerd door het karige regeringssalaris van een eurootje of veertig waar een leraar recht op heeft. De motivatie daalt nog verder als we in acht nemen dat de salarissen de laatste paar maanden niet betaald zijn. Dit gaat dan weer hand in hand met de financiële problemen van dit land en zo vergezellen zij elkaar in de neerwaartse spiraal die Malawi kent.

Tot zover, wij gaan weer een verder met het ontmantelen van Doutzen’s problemen, maken papier bij waarschijnlijk het enige recycle project van Afrika en gaan op stroper jacht in Liwonde. Doei!

Tags: , , , ,

3 Responses to “En of er verschil is het onderwijs!”

 1. Mark Says:

  Leuk verhaal en toffe foto’s!!!

  Ik denk soms wel dat ik het hier als onderwijzer in Nederland zwaar heb ….. Het geluk is natuurlijk dat de motivatie en mentaliteit beter is. Kinderen die naar school gaan weten dat dit het enige middel is om ze verder te helpen. Hier moet dat gevoel nog maar eens gaan komen.

  Jullie doen leuke zinnige dingen en Mukkes,”mijn zegen heb je” met die auto! Als je iets nodig bent en je kent de snelste mannier van verzending kunnen Jan en ik misschien nog wel iets voor jullie betekenen!

  Zet hem op ga zo door en geef niet op!

  Groetjes, Mark

 2. janneke en alje Says:

  met spanning volg ik de blog en de tweets, tjonge wat klinkt dat wijs uit de mond van marten,s moeder. Maar ik hoop zo dat de auto het gaat doen, heel veel sterkte en wijsheid.

 3. janneke en alje Says:

  gefeliciteerd Marten, de auto start lees ik net. En nu verder op avontuur. Goede reis