Gestrand in Egypte

Aan het strandOns natuurlijk talent om zaken anders aan te pakken dan normaal en zo geld te besparen of andere voordelen te behalen, werkte dit keer behoorlijk tegen ons. Natuurlijk hadden we bij eerdere grensovergangen al gemerkt dat de overgang tussen twee landen nogal onwrikbaar vastligt, maar toch vonden we dat we de passage naar Egypte een stuk goedkoper konden maken dan het eigenlijk hoort.

Terwijl men dacht dat we wel even een reisbureau zouden betalen om ons visum te bemachtigen, ontdekten we dat een visum naar Sinaï gewoon gratis is. Gratis is niet duur en we waren er van overtuigd dat we ergens in de woestijn wel wat konden regelen voor de rest van Egypte. Vervolgens was het de bedoeling dat we onze nummerplaten zouden verwisselen voor Egyptische bij de douane, maar door een miscommunicatie namen wij aan dat we zonder ook gewoon de Sinaï in konden rijden. Hopsa, weer een dikke 1000 Egyptische Pond bespaard en zonder moeite leken we de grenspost te verlaten. Een controlepost nog geen kilometer verder maakte echter een einde aan onze opgetogen gezichten met een kort en krachtig ‘Nummerplaten halen…’

PS. Vanuit Caïro wensen wij iedereen een top 2009 toe en bedanken wij iedereen voor alle steun in 2008!

Terug bij de douane had men behoorlijk de pee in dat we weg waren gereden zonder iets te regelen. Toch kreeg Doutzen uiteindelijk een vreemd Arabisch kenteken op haar neus gedrukt. Hier ontdekten we dat de enorme berg papierwerk de eerder geschatte 1000 EP koste maar ons zonder visa, behalve de Sinaï woestijn, geen toegang zou verschaffen tot Egypte. Niet echt handig. De volgende dag moesten dus we alsnog een mannetje inschakelen om de visa te halen en voor de nieuwe nummerplaten wilde de douanier aanvankelijk opnieuw betaald worden. Dankzij wat geduld en gepraat met hoge piefen konden we dat verminderen tot 100 EP en eindelijk hadden we onze zaakjes op orde. Uiteindelijk koste het ons meer geld en een klusje dat binnen twee uur afgehandeld had kunnen worden had ons nu een volledige dag gekost.

Parkeren aan de zee Moe en opgelucht reden we de Sinaï opnieuw binnen. In het donker vonden we een vakantiegebeuren dat uitgestorven genoeg was om ongemerkt Doutzen aan de zee te parkeren. De volgende dag werden we wakker en het strand kende één bewoner die daar dienst deed als opzichter / visser. We vermaakten ons prima met deze beste man. Hij bereidde ontbijt en thee, we hielpen hem vissen en de dagen gingen snel voorbij. Het was alleen jammer dat hij bij ons vertrek alsnog om geld ging lopen sjanteren en ons zelfs de overnachtingen in rekening wou brengen. Hoewel we dit ondertussen gewend zijn van Arabieren, was dit toch een smet op een prachtig verblijf.

De rest van de woestijn die Israël een jaar of wat geleden aan Egypte gaf hadden we snel bekeken. Uiteindelijk is het namelijk vooral een hoop zand, waar de kustlijn is besmet met commercie. Da’s jammer, want de zee is verder ongeloofelijk mooi en met een snorkel op je kop krijg je het idee dat je rondzwemt in een enorm tropisch aquarium. Omdat Tamara van FrieslandCast op dit moment in Caïro was, begonnen we aan de lange rit naar die stad, zodat zij ons dan meteen kon interviewen.

Doutzen krijgt een kater.
De weg was rustig, daarom besloten we na de pasta aan de rand van de weg om s’avonds gewoon door te rijden. Dit ging prima; Henk geconcentreerd achter het stuur, Minne zat rustig achterin te fröbelen op zijn laptop en Mukkes deed zijn best om een logboek te maken van de wirwar van filmmateriaal die we ondertussen geschoten hebben. Niks aan de hand en de volgende ochtend zouden we in Caïro aankomen. Om de 20 kilometer staat er midden op de weg een wegblokkade, waar je gecontroleerd kunt worden op je paspoort en autopapieren. Nergens is dit een probleem, want onze papieren zijn helemaal in orde. De volgende blokkade kwam eraan en het ontbreken van politie betekend dat je er gewoon omheen kunt rijden. Voor de zekerheid verminderde Henk zijn snelheid en reed om de ongeveer twintig meter lange blokkade heen.

Waar je echter geen rekening mee kunt houden is dat Arabieren de neiging hebben Boem is ho. om zich helemaal suf te blowen om daarna als een mafkees achter het stuur plaats te nemen. Dan vinden ze ook nog eens de tegenwoordigheid van geest om het stuur vast te pakken en het sleuteltje om te draaien. Zodra ze de auto gestart hebben vinden ze het dan wel weer welletjes en vallen gerust in slaap. Vandaar dat iedereen knippert met zijn licht; om je tegenligger wakker te maken. Dat deden wij niet en vanuit dat oogpunt is het Henk zijn schuld dat een Arabier in zijn Mercedes frontaal op ons in kwam rijden. Vanwege de wegblokkade kon er maar minimaal worden uitgeweken en maakte Doutzen’s linker voorgevel kennis met de linker voorkant van de twee ton zware Mercedes.

Tien meter verder kwamen we scheurend tot stilstand. Een snelle check maakte duidelijk dat geen van jullie geliefde helden een schrammetje had opgelopen en scheldend en foeterend stapten de ThreeLeftHands uit het wrak wat eens hun fiere trots was geweest. Eén blik op de voorkant vertelde voldoende. ‘Einde van onze reis.’, zo oordeelde Mukkes. Henk heeft helemaal geen verstand van auto’s en foeterde verder, wegblokkades en vooral Arabieren vervloekend. Minne had een andere kijk op zaken en riep dat een dag of twee ‘rammen en beuken’ de meeste schade wel zou verhelpen. Toen we met behulp van een vriendelijke taxi chauffeur en een sleepwagen een paar uur later bij het 100 kilometer verder gelegen politiebureau aankwamen kregen we een nieuwe teleurstelling voor de kiezen; de tegenliggende Arabier bleek amper verzekerd en ook al was hij dat wel, je schiet er niks mee op. Waar het in den Nederlanden voldoende is om je gegevens uit te wisselen, zul je hier je tegenstander voor het gerecht moeten dagen om zo je gelijk en dus je geld te halen. Deze procedure kan zo een aantal jaar duren. Zolang zijn we niet in Egypte, dus moesten we het ter plaatse maar zien te regelen. In plaats van de 10.000 EP die we dachten nodig te hebben voor het repareren van Doutzen konden we genoegen nemen met maar liefst 500 EP. Niet eens genoeg om de sleepwagen te betalen.

Acht uur in de morgen werden we uitgenodigd bij de taxichauffeur om daar te blijven slapen, zodat we de volgende dagen uit konden vogelen of en hoe we Doutzen weer op de catwalk konden krijgen…

Tags: , , , ,

15 Responses to “Gestrand in Egypte”

 1. Hans Says:

  Tja, daar sta je dan in de zandbak. Een emmertje en een schepje zou de verveling kunnen verhelpen maar alleen gerepareerde Doutzen Cruiser of een ander Cruise-geval betekent voortzetting van de reis.

  Afrika mag dan in ieder geval gehaald zijn, het doel is nog lang niet in zicht. Zijn er plannen in ontwikkeling om de reis voort te kunnen zetten? Is er iets wat “your dedicated followers” in Nederland kunnen betekeken? Als er een actie gestart moet worden in de Friese Media, laat het dan even weten.

  Vanuit Oogwerk Media en FrieslandCast bied ik alle hulp aan. Misschien een snel filmpje vanuit Egypte met het verzoek om geld voor reparatie? Verspreiden via Omrop Fryslan, GPTV, Fynst, Froeks, YouTube en FrieslandCast? Eenzelfde verhaal maar dan voor de gedrukte media als Leuuwarder Courant, Fries Dagblad en de regionale bladen? Hoeveel euri is dat eigenlijk, 10.000EP?

  Mochten er mensen zijn die onmiddellijk willen bijspringen dan kan dat op rekeningnummer 12.16.45.657 t.n.v. Stichting ThreeLeftHands te Leeuwarden. Kleine, grotere en grote bedragen, ze zijn alle zeer welkom. Als het ooit echt nodig was, dan is het nu wel!

 2. Pake Minne Says:

  01.30 uur. Alle goeds voor je verdere reis.Jongens pas goed op je zelf.We zien jullie graag heelhuids in de toekomst weer terug. groeten Pake Minne.

 3. Laas Says:

  Boys weer een mooi verhaal, maar door de slaperige egyptenaar Tamara gemist in Caïro? In ieder geval een goed 2009 toegewenst in Egypte en nog een veilige doorreis. Wanneer kunnen we de filmen zien hier op de regio tv. Er ligt een geweldig aanbod van Hans. Gebruik deze.

 4. Annelies Says:

  Woah..wat een pech..en wat een arabier :p Ik hoop dat jullie Doutzen er weer helemaal bovenop komt en ik zal er voor duimen..Succes! En ook de beste wensen voor 2009 vanuit Harlingen ;)

  ps. Toffe fotos!

 5. marcel Says:

  Ha die Henk, Minne en Marten.

  Mijn poging om Doutzen Kroes zelf te bereiken is nog niet gelukt. Heb je de mail gelezen die ik heb gestuurd naar paparazzi models, Henk? Ik geef de moed nog niet op, hoor… Jullie hopelijk ook niet. Keep the dream alive!

  Maak er een goed, gezond en happy 2009 van!

  Groet, Marcel

 6. Hans Says:

  Heren,

  Die arabier heeft een vrij beroerde manier gekozen om jullie het oude jaar uit te knallen. Het zijn ook altijd weer die mafkezen met hun Mercedessen…..
  In ieder geval een betere start van 2009 gewenst > Succes!

  Gr. Hans

 7. J@nneman Says:

  He jongens.

  Hoop dat dit jaar 2009 een goed gezond jaar voor jullie word. Mijn jaarwisseling was nogal overdreven, veel drank en laat op bed. Maar vandaag ben ik er weer boven op. Heb jullie tocht tot nu toe goed gevolgd en vond 2008 een spannend en fantastisch tour. Hoop dat we langer van jullie beleving mogen genieten, jammer dat ik niet zo iets mee maak. Ben trots op jullie.

  Beste wensen voor 2009 Henk, Minne en Mukkes

  Jan

  (En de groeten van Richard en z’n broer)

 8. mrClass Says:

  Apart slag volk die mercedes rijders!

 9. Renske Says:

  Wat een ellende!
  Ik hoop ontzettend dat de rest van 2009 voorspoediger gaat verlopen en dat jullie (heelhuids aub) de reis kunnen vervolgen. Succes met alles!

  Renske

  ps: Henk, die baard staat je prachtig! Ga Down Under je reis verder volgen :-)

 10. Stranded in Egypt | Three Left Hands Says:

  [...] Drie mannen, één oldtimer camper en een portie idealisme dat de angst voor het onbekende met gemak verdrijft. Henk, Minne en Mukkes rijden naar Afrika om daar zelf te kunnen ervaren wat hier de situatie is en zullen ze hun handen laten werken aan een mooiere wereld. Vind rechts meer info, aboneer je op de nieuwsbrief, reageer op de blogs en voldoe aan onze oproep om te doneren op 1216.45.657 t.n.v. Stichting ThreeLeftHands te Leeuwarden. « Gestrand in Egypte [...]

 11. Ilse Says:

  Hey mannen

  Hopelijk geld voor 2009: na regen komt zonneschijn! Jullie zijn al zover gekomen, ik geloof erin dat jullie er komen!

  Liefs Ilse

  p.s. nog een VOORSPOEDIG 2009 gewenst!

 12. Dirk Jan Says:

  Hey Mukkes (en de rest)

  We kennen elkaar amper, maar kwam op deze site terecht. Echt geweldig wat jullie doen. En wat een belevenis zal het worden (is het al). Jullie zullen vast dingen meemaken die anderen nooit zullen meemaken omdat de meesten zoiets nooit aan zullen durfen. Echt respect!!
  Ik hoop dat het een onvergetelijke reis wordt, maar dat zal niet moelijk worden, gezien de route en al de landen die jullie bezoeken, en dat jullie (ooit) weer veilig thuis komen.

  Ik zal jullie log blijven volgen.. Fantastisch!

  Groeten,
  Dirk Jan (voormalig Nij Altoenees ;) )

 13. Dirk Jan Says:

  ps ik hoop dat jullie een oplossing vinden voor deze pech! Maar jullie zijn vast creatief genoeg om wat te bedenken :)

 14. Bespaar op vaste lasten Says:

  fantastic publish, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not notice this. You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 15. 名牌汇,博客,幽默,恐怖,故事,惊悚, Says:

  Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your publish is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject. Well together with your permission let me to take hold of your RSS feed to keep up to date with impending post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.