Malaria!

bzz...Ik was niet echt hongerig deze avond, wat op zich al vreemd is. Mijn eetlust en algehele appreciatie van goed voer zijn onderhand legendarisch en onderhevig aan menig mythevorming als “The difference between Henk and a tank? You can fill a tank!” Haha. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in, maar wat de mensen om mij heen waarschijnlijk nog meer verbaast is hoe ik met een dergelijke eetstoornis toch mijn halfgod gelijkende fysiek behoud. Het zit ‘m in de details, mensen, de details. Hier en daar een calorietje verbranden en natuurlijk helpt het ook om genetisch gezegend te zijn met een vribzz...endelijk metabolisch gebeuren vanbinnen. Hoe dan ook, ik had geen honger en hoewel ik wel de intentie, nee drang had om te eten, deed ik het toch niet. Ik had er namelijk gewoon geen zin in. Hoewel dit de nodige wenkbrauwen deed fronsen, was er nog geen reden voor paniek. Nog niet…

De volgende dag at ik wel, ondanks dat ik nog steeds geen honger had. Mijn moeder zei altijd, “Jij hebt geen honger, jij hebt trek. Kindertjes in de derde wereld, díe hebben honger.” Licht ironisch is het dan natuurlijk wel dat ik in één van de armste landen ter wereld zit en nog steeds geen honger heb. Hoe dan ook, tegen het einde van de dag begon mijn huid te tintelen alsof ik lichtelijk verbrand was over mijn hele libzz...chaam. Logisch, hoor ik je denken, je zit verdorie in Afrika. Geloof mij, in Afrika blijf je het liefst uit de brandende zon en dat doen wij dus ook. Op dat moment wist ik eigenlijk al wat er mis was, vooral toen ik later in de nacht zwetend wakker werd met pijn in mijn benen, ofschoon ik de vorige dag een marathon had gelopen. Maar de jongensachtige bravoure die je nou eenmaal moet hebben om een avontuur als het onze aan te gaan, vertelde mij dat het allemaal wel goed kwam en dit leek aanvankelijk ook te kloppen; bzz...de volgende ochtend voelde ik mij prima. Dit portie geluk was echter van korte duur en met het vallen van de avond begon dezelfde routine als de vorige avond, maar nu ietsjes pittiger. Malaria doet dat, het komt in golven en is in het bezit van een zekere biologische klok die activeert bijna exact op het moment dat de zon onder gaat, waarop de parasiet uit je cellen barst en zich rap vermenigvuldigt.

De volgende dag voel ik me ronduit belabberd. Niet enorm ziek, maar gewoon futloos, pijn in zo ongeveer mijn hele lichaam en een vreemd ongemakkelijk gevoel. Ik weet genoeg en slik 4 ‘Lum-Artem’ of ‘Laar’ en een uur later lig ik zwetend op een bed terwijl ik het koud heb, doen mijn benen echt irritant bzz...veel pijn, ben ik doodop en kan niet slapen en heb 39.5 graden koorts. “Uuuuuuughhh….” en “Aaaaaaaaaaaahhhhh…..” zijn mijn meeste gesproken woorden op die dag. Over drie dagen zou dit afgelopen moeten zijn, waarmee we maar weer eens bewijzen dat Malaria niet dodelijk hoeft te zijn, wat toch heel vaak wel is. Hoewel een mosquito-net echt geen €10,- kost, kun je toch eens op www.malarianomore.nl kijken wat dit precies voor ziekte is, wat er tegen te doen is en waarom deze hardnekkige parasiet best wel over datum is.

bzz...Ondertussen zoekt Marten me op en zegt “Henk, ik voel me niet heel erg lekker, m’n maag is wat overstuur en zo…” Ah… nee he..?! Oh, en is er trouwens een verschil tussen mosquito’s en muggen? Wie het weet mag het zeggen! Over mosquito’s is door The Doors trouwens een erg leuk liedje gemaakt, check ‘t hier!

Tags: , , , ,

2 Responses to “Malaria!”

 1. janneke en alje Says:

  beste Marten hoe gaat met jouw .
  mijn jongen ik hou van jouw en de bus gaan we even verzorgen.
  En een plaat technische behandeling geven .
  dat is erg nodig .
  geef die bus maar weg in afrika dan doe je nog iets goeds .
  wat je doet vertel je toch niet.
  in nederland gaat het ook heel slecfht.
  mocht je langer blijven als jullie kom ik je in de herfst vakantie met je vader op zoeken moet kunnen groetjes Ome Jaap

 2. janneke en alje Says:

  hoi Marten en Henk, beterschap en houd de moed er in!! Hier is het nu bevrijdingsdag.veel sterkte toegewenst, mama en( voor henk) Janneke