Rechtzaken in een koeienstal

Mukkes\' opponentHier zitten we dan, in Monkey Bay aan het strand, wachtend op diesel die niet komt. We staan op het terrein van Venice Beach Lodge, waar we overduidelijk hebben herhaald dat we niet voor verblijf kunnen betalen en dit is allemaal oké. We staan naast de poort en slapen in en naast de auto, zoals altijd . Na tien dagen horen we eindelijk dat er een kleine hoeveelheid diesel is aangekomen en we beginnen met inpakken. In deze tien dagen hebben we niet stil gezeten. Bij het lokale ziekenhuis hebben we de nodige hand en span diensten verricht, waardoor we zelfs twee levens hebben gered. Normaal zouden we hier de nodige ruimte wijden aan hoe wij voor elkaar kregen wat de techneut van het ziekenhuis niet snapte en hoe de doktoren schijnbaar zonder scrupule hadden besloten de vrouw en haar ongeboren kind maar te laten sterven, maar op deze tiende dag, de dag van eindelijk een paar druppels brandstof en eindelijk vertrekken naar Mozambique, gebeurt er iets wat veel interessanter is. Veel meer smaakt naar de echte staat van een land dat bekend staat als het warme hart van Afrika.

Als we inpakken verteld het management van Venice Beach dat we toch moeten betalen. Zonder op of om te kijken zeggen we dat we never nooit niet die vijfenzeventig euro gaan betalen; afspraak is afspraak. Binnen vijf minuten staat er een politie pick up voor onze auto. We krijgen geen kans onze kant te vertellen en wanneer Mukkes een forse duw krijgt, hangen onze paspoorten in de handen van de agent, die doodleuk meld dat we onze documenten terug krijgen als we betalen. ‘Afpersing!’ roepen wij en eisen de hoofdagent. Naïef als dat we zijn, geloven we dat de chief of police ons zal helpen en deze onrechtmatige gang van zaken ongedaan zal maken. Op het politiebureau stopt de chief onze kostbare papieren echter in de kluis met dezelfde afpersende boodschap. ‘Dat mag dus nie, he.’ Zeggen wij, maar besluiten de boel te laten rusten om de volgende dag terug te komen.

PS. Marten mag het dan prima doen in het justitiële systeem, in de natuur daarentegen haalt hij nogal wat agressiviteit op zijn dak. Na een kort gevecht met een hele twee meter krokodil heeft hij niet het onderspit gedelft. Helaas kietelde het gepantserd reptiel niet en wordt Marten op dit moment dichtgenaaid in een lokaal ziekenhuis. Vreest niet, alle vingers en tenen zitten er nog aan en op wat littekens na komt onze crocodile-hunter er waarschijnlijk prima bovenop.

Zonder paspoort in het zand

Beach on Monkey BayOndertussen heeft Doutzen weer eens besloten niet mee te werken en zitten we behoorlijk vast in het mulle strandzand waar een heel dorpje op is gebouwd. Op zoek naar een sterke 4×4 komen we terecht bij Mufasa Backpackers, waar de Zuid-Afrikaanse eigenaar Tinus inderdaad een sterke auto weet te regelen. De ruige beer van een vent sympathiseert met ons en biedt ons onmiddellijk gratis onderdak aan op een plekje dat we veel eerder hadden willen ontdekken. Een privé strand, weinig mensen en Monkey Island dat vlak voor de kust ligt. Welcome in Paradise zegt een tekening op de poort. Duidelijk een understatement.

De volgende dag keren we terug op het politiebureau waar we alle kanonnen afvuren en lullen als brugman, maar helaas willen onze diplomatieke pogingen niet helemaal werken. Natuurlijk zijn wij onze paspoorten kwijt, net in het land waar Nederland geen ambassade heeft, maar alleen een consulaat. Enkele telefoontjes met het consulaat leert ons hierna al vrij snel dat deze beste man nog minder diplomatieke kwaliteiten heeft dan ons. We bellen inderdaad wat af naar enkele ministeries en de politie begint zich ongemakkelijk te voelen, merken wij; enkele agenten proberen ons ervan te overtuigen dat zij er toch echt niks mee te maken hadden en dat we onze paspoorten terug krijgen zodra de chief er is, rond een uur of een. We vertellen niemand dat het consulaat eigenlijk zei dat het inderdaad niet legaal is om onze paspoorten in beslag te nemen, maar dat dat nou eeenmaal de gang van zaken is Malawi. Er wordt rustig  vanuit gegaan dat de Nederlandse toeristen toch het land uit moeten en uiteraard snel op de proppen komen met het benodigde smeergeld. Gratis is gratis en tijd hebben we wel, dus besluiten we opnieuw maar rustig te wachten.

Om tien uur arriveert de manager van Venice Beach, zodat we alles uit kunnen spreken. Hij loopt naar Henk en Minne toe, die beide rustig voor het politieburo op de grond zitten. Wanneer Henk weigert een hand te geven aan de man die ons al deze moeilijkheden bezorgd, knapt er iets en haalt de manager succesvol uit naar Henk’s kaak en voordat Minne op kan staan heeft hij een bloedlip kado gekregen. Nogal stupide om een vechtpartij te beginnen op een politiebureau, vinden wij en we slaan dus ook niet terug. Dit incident zal er alleen maar voor zorgen dat we onze paspoorten terug krijgen, beseffen we.

Om een uur rijdt de chief, met een biertje in zijn hand, inderdaad het terrein op, hoewel hij ons herkent en weet wat we willen besteed hij aan ons geen aandacht, Om een uur of twee zijn wij het wachten ook wel een beetje zat en Henk en Minne lopen het kantoor binnen waar de chief hoort te zitten. De beste man is er niet en officier komt binnen met de boodschap dat we daar niet horen te zijn. Nee, zeggen wij, en onze paspoorten horen hier ook niet te zijn; we wachten hier op de chief. Een mannetje of vijf voegen zich nu bij de eerste officier en we worden het kantoor uit gewerkt. Dit gaat dusdanig subtiel dat een vrouw Henk’s schouder uit de kom trekt. Henk valt neer, ’stop, stop, my shoulder!’ roept hij. Terwijl Mukkes pleit voor Henk’s pijn. kan dit de politieagente weinig schelen en sleurt de ontkomde arm een paar meter over het beton te sleuren. Gelukkig zorgt deze procedure ervoor dat de schouder weer netjes terug in zijn kom scheurt, maar helaas resulteert het geschreeuw van ons gehavend slachtoffer in een enkeltje cel, waar hij samen met vier andere mannen uit de buurt een ruimte van vier vierkante meter deelt. Er staat hier geen T.V. Maar wel een emmer waar je in mag poepen. Minne en Mukkes bellen vol frustratie naar het consulaat, onze man ‘on the inside’ en verwachten dat al dit onrecht een golf van rechtvaardigheid zal doen ontwaken in dit blijkbaar wetteloze poel des verderf. De consulaat, onze vertrouweling en enige hoop op een ontwaken uit deze nachtmerrie, denkt er niet hetzelfde over, ‘Ik kan er alleen voor zorgen dat Henk eens per dag een warme maaltijd krijgt.’ is de enige hulp die we krijgen.

Een paar uur later is Henk weer vrij, op borg weliswaar, net als Minne. We zijn aangeklaagd wegens verstoring van de openbare orde en moeten een week later naar de rechtbank. Onze paspoorten echter, hebben we nog steeds niet terug.

Recht zal er gesproken worden

Het rechtsgebouw is opgetrokken uit een laag blik en een paar planken. Een Friese boer zou er niet zijn koeien in mogen stallen, maar met enkele bankjes en een bureau valt vast er wel recht te spreken. Mensen wachten op simpele bankjes en op de vertrouwde vloer totdat de magistraat hun zaak zal behandelen. Wij wachten op hetzelfde lot en hebben geluk dat onze zaak als eerste behandeld wordt. We horen een paar stupide argumenten over hoe we de politie hebben uitgescholden en dat we toch inderdaad ’s ochtends behoorlijk onder invloed leken. De aanklager stelt ons alle drie dezelfde vragen, die we alle drie hetzelfde beantwoorden, waardoor we op het laatst de lachers op onze hand krijgen als we vragen beginnen te beantwoorden voordat ze zijn gesteld. We knikken netjes ‘Yes, your honor’ en plijten spijt en stupiditeit voor het binnenlopen van een open kantoor. De rechter lijkt te begrijpen dat dit een nogal ongelukkige samenloop van omstandigheden is en staat lichtelijk aan onze kant. Mukkes, de officiële getuige van het criminele duo, krijgt zelfs letterlijk 100 bonuspunten. Henk en Minne komen er vanaf met een boete van 5000 Kwacha, wat op dit moment gelijk staat aan een hele twintig Euries. Veel Afrikaans geld, maar het had ook drie maanden in een cel ter grote en stank van een oude WC kunnen zijn.

Minne en Mukkes krijgen hun paspoorten terug. Henk nog niet, want, krijgen we te horen, Henk is, namens de ThreeLeftHands aangeklaagd voor ‘diefstal door trucage’ (Theft by Trick) omdat we de Venice Beach Lodge niet hebben betaald. De getuigen van de aanklager zijn helaas niet beschikbaar en dus wordt de zaak uitgesteld tot volgende week. ‘Ho eens even,’ zeggen wij, ‘hoe staat het met de aanklacht die wij indienden tegen de manager die ons in het gezicht sloeg voor een politiebureau?’ Die aanklacht ligt nog steeds op de papierwinkel en gebeurt waarschijnlijk niets mee. Welkom in Malawi.

Aangezien onze ex-gastheer niet wil schikken in zijn truckage zaak, zijn we van mening dat hij best een paar nachtjes in de cel mag verblijven voor het gebruiken van zijn vuisten. Uiteraard is de politie hiervoor al netjes uitgekocht en worden we bij iedere vraag naar de case van de ThreeLeftHands versus Venice Beach netjes van het kastje naar de muur gestuurd. Toeristisch zijn we niet, desalniettemin willen we wel netjes behandeld worden en besluiten we het maar eens hoger op te zoeken. Terwijl Henk zonder paspoort ‘vast’ zit op de Mufasa Lodge, proberen Minne en Marten eens om de tafel te zitten met de diverse ministeries die het land rijk is. Gelukkig worden we hier zeer beleefd ontvangen en na enkele vruchtbare gesprekken met de minister van Internal Affairs en de Commissionar of Police Operations reizen er een heuse inspecteur en rechercheur met ons af naar Monkey Bay om de lokale corrupte politie eens aan de tand te voelen. En inderdaad, na een volledig onderzoek en de juiste prikkels van bovenaf, staan er volgende week twee rechtszaken in het verschiet. Venice Beach vs TLH en visa versa.

PPS. De blogposter heeft helaas geen foto’s bij zich, hier zal dus nog even rustig op gewacht moeten worden. Binnenkort dus enkele prachtige pica’s van Malawi en Wolverine-marks. Voor steunbetuigingen en meer informatie is er een TLH-noodlijn in het leven geroepen: +265993804392

Tags: , , , , , , ,

34 Responses to “Rechtzaken in een koeienstal”

 1. Hans, Leeuwarden Says:

  Spannende wedstrijd. Ik voorzie winst voor de ThreeLeftHands.

  Mukkes kan het vechten beter aan de krokodillen onderling overlaten. In wedstrijden tussen Mukkes en krokodillen voorzie ik voorlopig geen winst voor Mukkes.

  Afrika beleven met de ThreeLeftHands is inderdaad een belevenis. Heftig, emotioneel en intensief. Je hoeft er niet eens de deur voor uit. Vanuit je luie stoel reis je over dit continent, beleef je indringende avonturen en zie je zo af en toe ook nog eens een lokaal politiebureau van binnen.

  En zo blijf ik terugkomen op de website van deze drie onverschrokken Leeuwarders.

 2. Frans van Dongen Says:

  Dag heren,

  Nou, nou, waar zijn jullie nu in terecht gekomen … poehé!

  Sterkte heren!

  Krijgen jullie ook nog een pro Deoadvocaat toegewezen?

  Hartelijke groeten,

  Frans

  PS: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen :-)

 3. Peter van Arkel Says:

  Mannen,

  Wel blijven lachen maar alsjeblieft ook een beetje op blijven passen.
  Je zou toch niet willen beleven dat je vanwege een paar corrupte gangsters een maand of 3 in zo’n cel zou moeten zitten.

  Vriendelijke groeten en hou je haax!

  Peter

 4. Katolina Says:

  Zet hem op mannen! Ik zal voor jullie duimen, kunnen jullie niet even video’s maken van die lachwekkende momenten in de rechtsstal?

 5. mrClass Says:

  Jemig. Wat een spel zeg… Hier staat ik toch echt van te kijken. Hopen dat jullie snel weer doorkunnen. Succes!

  Volgende keer verwachten we natuurlijk wel foto’s van Mukkes in gevecht met de krokodil heh!

 6. TF Says:

  Jemigdepemig…… Succes en sterkte! Ook voor de krokodil die door Muk aangevallen is… ;-)

  X Tam

 7. Henk Rigter Says:

  Hoi jongens te gek hoor die avonturen, als ik jong wist ik het wel. Laten jullie weten als jullie wat nodig hebben geld voor eten of zo Ik hoor het wel. Zeg ,henk heb jij die mail nog doorgekregen,over onze komaf, ik heb hem twee keer verstuurt maar geen reactie. Hoe kan ik jullie telefonisch bereiken? Mail mij dat even oke? Groetjes van de Familie H Rigter uit Oude Leije En doe alsjeblieft voorzichtig Heit.

 8. Carolien Says:

  hey kerels,
  wat een verhaal!Heel veel succes en hopelijk kunnen jullie snel verder.
  X Carolien

 9. janneke en alje mulder Says:

  weer een heftig verhaal. Als ouder van marten is het schrikken. maar we hebben met je gesproken en ondanks de 20 hechtingen gaat het gelukkig goed en is de krokodil door het leger of politie gedood . Dit ter info voor de mensen die dit verhaal lezen. Marten, minne en henk ,sterkte met alles en doe voorzichtig. groetjes en liefs janneke en alje

 10. Winnie Says:

  Hallo!!

  Alles weer een beetje rustig in Monkey Bay? Ik zit nu in Zomba, was net het geweldige krokodil-verhaal aan een engelse aan het vertellen die de krant zat te lezen, en toen zei ze dat ze daar net iets over had gelezen! Een enorm spectaculair verhaal over dat Marten 3 kilometer is meegesleurd… zal jullie een foto sturen als ik beter internet heb.

  Groeten uit Zomba!!
  Winnie

 11. Rutger Says:

  Smile :D Jullie staan op geenstijl.nl

  Nou ja, Marten dan met z’n kokodillen verhaal. Doe maar snel noteren hoe dat zo heeft kunnen gebeuren en wat de werkelijke schade is…

  PUBLICITEIT!!!!!

 12. Coolie Says:

  Jullie zijn koning! :D:D:D

 13. Pieter Bosma Says:

  He mannen,

  De telegraaf is nu zelfs gehaald.
  Mukkes, je weet hoe jejezelf in de picture kunt zetten.
  Geweldig, maar ik hoop dat het achteraf meevalt met de beschadiging die je hebt opgelopen.

  Het gaat jullie goed, wij blijven de schermutselingen met de inwoners aldaar op de voet volgen.

  Pieter

 14. Harm-Jan (Dissident-wear) Says:

  Ik lees net de krant, schrok wel even zeg!
  Gelukkig dat het meevalt met de verwondingen en er geen ledematen zijn verloren!
  Wat de rechtzaak betreft; veel succes.
  Tijdens mijn dienstreizen naar Afrika (Marechaussee) heb ik geleerd dat je het meest voor elkaar krijgt als je je diplomatiek opstelt. In Afrika is men heel gevoelig voor complimenten..;-) Soms moet je een beetje manipuleren, het is niet anders…
  Goed dat jullie voet bij stuk houden!

 15. mrClass Says:

  En ook heeft Mukkes de Leeuwarder krant gehaald. Ik heb wel het idee dat de kranten er een spectaculair verhaal van maken. 3 kilometer is wel een heel eind (?)

  En nu maar uitkijken voor giftige vissen, Marten ‘Steve’ Mulder ;)

 16. Frans van Dongen Says:

  Dag heren,

  De Telegraaf heeft, denk ik, Martens worsteling ‘enigszins’ aangedikt, zodat ‘t een lekker spannend artikel is geworden.
  Ik heb ‘m natuurlijk al uitgeprint. Zal ik ‘m boven m’n bed hangen? :-)

  Marten: beterschap!

  Ik wens jullie veel succes toe verder … én natuurlijk wens ik jullie prettige feestdagen, een gezellige jaarwisseling en een goed, gezond en succesvol 2010 toe!!!

  Hartelijke groeten,

  Frans :-)

 17. Henk en Mukkes Says:

  Hier Henk en Mukkes (Minne is even met Malaria verlof) Alles gaat prima hier! Morgen foto dag!

 18. Richard Says:

  He jongens de metro is ook gehaald veel succes daar .

 19. rubi Says:

  he dude’s,

  vannochtend op radio 538 nieuws,

  hou jullie taai

  ciao

 20. leo Says:

  hey wereldzeizigers…..

  jullie beleven ook wat…
  denk dat dit wel deels is wat jullie zochten.
  mukkes haalt momenteel de leeuwarder courant
  algemeen dagblad, telegraaf.. hart van nederland…
  groot nieuws…
  heeel veel succes daaro en sterkte…
  hebben jullie nog wel bier btw….
  groeten uit het (voor jullie) hoge noorden

  leo

 21. Marcel Vergonet Says:

  JOEPIE!!! Publiciteit al om!! :))

  Hoe gaat het nu met Marten? En hoe gaat het met jou Henk?

  Anyway.. Ik ben benieuwd!

  Succes en hou vol!

  De 850 euro van de NHL is onderweg! :)) Ik heb de fictive cheque in ontvangst genomen en ook op twitter gezet. Gezien?

  Bon voyage!!

 22. DJ en Sabine Says:

  Lees je nietsvermoedend de krant, huh?? bekende naam! Ja hoor, Mukkes in het nieuws! Tsjonge, wat een verhaal!! Mazzel dat alles redelijk is afgelopen en niet te veel schade. Beterschap vanuit het friese Ried.

  Groet,
  DJ Tjoelker en Sabine.

 23. Victor Says:

  Sni sna snapie

  Tjonge jonge, weer een goeie voor de PR!
  Hier in NL dikke sneeuw, volgens mij duurt het nog een jaartje voor jullie terug zijn vakantiegangers.

  Succes

 24. Froukje Berber Says:

  Hey Mannen,
  Lees ik gister op het werk op http://www.telegraaf.nl: “Fries in bil gebeten door krokodil” Meteen nieuwsgierig even kijken natuurlijk!!
  Grote foto van mukkes erbij! haha Maar rustig aan! En niet weer zwemmen!! Alleen in een zwembad! Geniet nog van jullie verdere reis! Hier ligt 20 cm sneeuw!! Als jullie nog een slaap adres nodig zijn in de Oost Kaap, laat het weten! Mijn schoonouders hebben wel een kamer over voor het goede doel!
  xxx Froukje Berber

 25. Ilse Says:

  pff jullie laten ons wel weer schrikken hoor! Ik hoorde het ook al van mijn moeder dat ze het in de krant had gelezen. Daarin las ze ook dat vader Minne (geloof ik) vind dat jullie maar eens terug moeten komen. Is misschien niet zo;n slecht idee ;-) ook al moeten we dan alle heroïsche Afrikaverhalen missen. Wel cool dat jullie allemaal media halen hiero!

  Veel suc-6 met het halen van jullie recht, Liefs Ilse

 26. Jan woudstra Says:

  Machtig! Machtig!
  Ik zag jouw en je pa ook al op hart van Nederland schitteren!
  hier even de link voor een ieder die de uitzending gemist heeft.
  http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2009/friesland-heeft-zijn-eigen-crocodile-dundee/

  groetjes Jan.

 27. Johan Scheffer Says:

  Hallo Mannen,
  even een bericht van een oude collega van mukkes.
  Zins kort heb ik van jullie missie gehoord ( het gevecht van mukkes). spannend en veel onbekende ervaringen.
  Met veel plezier lees ik jullie verhalen en vind het super hoe jullie omgaan met de plaatselijke bevolking. Mijn kinderen lezen met veel bewondering met mij mee.
  via deze weg wil ik jullie meegeven dat vanaf nu een maandelijks bedrag door ons wordt gestort op de rekening. veel plezier en doe voorzichtig.

  groeten Johan Scheffer

 28. Nynke Says:

  Hey jongens,

  Wat een avonturen! En wat bin jim al lang foart :O. So nou en dan wel even wat enge ferhalen, maar het komt bij jim ok altied weer goed..
  Nou ik hoop dat jim er een goeie kerst he! En natuurlijk een gelukkig nij jaar!

  Groetsies Nynke

 29. Jacob Wiebenga Says:

  Drie woorden: ge-wel-dig!

  Jullie leven een jongensboek, geniet ervan =)

  Groeten, Jacob

 30. elianne Says:

  Mannen..jeetje heb net eens uitvoerig alles bekeken.. man man man wat een reis.
  Letterlijk en figuurlijk. Prachtige foto’s, wauw..adembenemend.. en fantastische schrijfstijl, top om te lezen! En wat maken jullie vanalles mee, echt een groot avontuur. Misschien beseffen jullie het pas als je thuis zit, wat een document zeg! WAUW!
  Maar wat ik me steeds afvraag..vind je daar nou ( op jullie manier) waar je naar op zoek was..heb je het idee dat je wezenlijk wat bijdraagt? Nou idd jullie jaar kan al niet saai en burgelijk worden, dus maak er een gezond (stoere verhalen hoor met die krokodil..pfff..ai ai ai) gelukkig en super jaar van! Liefs uit Nederweert, Sjef, ELianne en Loeka

 31. tineke Says:

  Net weer even zitten genieten van jullie avonturen bij de zgn rechtszaak.veel succes heren!laaat een boek verschijnen met jullie verhalen als jullie [ooit] weer thuis zijn!

 32. TLH tijdelijk in Nederland, grijp dus nu je kans! | Three Left Hands Says:

  [...] ons eerder een hilarisch hoogtepunt was) waarin we onze paspoorten een maandje kwijtraakten aan de corruptie en Mukkes een goede reden kreeg om voortaan in elke bar zijn broek van zijn reet te trekken, [...]

 33. Daysi Luzi Says:

  Ich würde sagen, daß es ziemlich wichtig zu wissen ist. Dennoch muß jeder das für zu seinem eigenen überlegen was man macht.

 34. http://ipod-accessories-review.com/mmorpg-market-is-growing Says:

  Title…

  This is my Excerpt…