SOA’s in de bosjes

Oke, best grootDe boom naast het uit beton en golfplaat opgetrokken schooltje is niet groot, majestueus of anderzijds bijzonder. Het is een gewone boom, waaronder je fijn kunt zitten in de schaduw. In de schaduw is het waar je met mannen gaat zitten als je ze iets te vertellen hebt. En Henk heeft wat te vertellen. Ongemakkelijk stelt hij zich voor aan de groep mannen variërend in leeftijd van twintig tot zeventig jaar, “Hallo, ik ben Henk en ik vroeg me af… Wat weten jullie van SOA’s?”

Een dag eerder reden we nog in het noorden van Zambia. Genietend van de aanwezigheid van Noflik, het tevreden gebrom van Doutzen en het eerder op die dag opstaan in een nieuw land, op een ceremonieel stuk grond. Kortom, we waren in ons nopjes. Zodoende genoten we wat aan, tot we werden ingehaald door een Landrover, waar twee bekende koppen uit het raam staken. “Onvoorstelbaar!” en meer van verrassing bol staande woorden en zinnen werden door Henk en Marten uitgeroepen.

Een jaar eerder in Malawi ontmoetten we Simon en Kirsty, die in Monkey Bay vrijwilligerswerk deden voor het ziekenhuis aldaar. Vanzelfsprekend hielpen we ze daarmee en zodoende raakten we bevriend met dit Schotse koppel. Het leek hen ook leuk om iets dergelijks als ThreeLeftHands op te zetten, maar dan voor dokters. We hadden een erg leuke tijd samen, maar zoals dat gaat in de schimmige wereld der reizigers, verloren we vrij kort na hun vertrek het contact. Tot dus die ene dag, dat we zonder zorgen door het Zambiaanse landschap reden en werden ingehaald door een Landrover. De Landrover van Simon en Kirsty. En dat is ook een onderdeel van reizen, of in ieder geval van ons; onwaarschijnlijke toevalligheden gebeuren ongezond regelmatig.

P1030321.JPGSimon en Kirsty hadden de daad bij het woord gevoegd en ‘On Call Africa’ opgezet. Met twee Landrovers vol met medicijnen rijden ze drie dagen per week naar de meest afgelegen nederzettingen, om daar voor een dag een gratis kliniek op te zetten, voordat ze doorrijden naar het volgende plaatsje. Ook Guerrilla Volunteering dus, maar dan met dokters. Voor ons betekende dit dat we, nog geen dag in Zambia, een nieuw project hadden gevonden.

Een dag lang gaven we Doutzen flink op haar donder, wat ons niet in dank werd afgenomen, en bereikten zo Livingston, in het zuiden van Zambia. Nog geen uur later sprongen we in een Landrover en waren onderweg. Twee uren keihard off-road later kwamen we aan bij het eerste dorpje. Helaas behoort een medisch diploma nog niet tot ons immer uitbreidende arsenaal aan vakkundigheden, dus heel even wisten we niet hoe we nou konden helpen, zo te midden van bosjes, heuvels en enorme uitzichten. Maar dat duurde maar heel even. Mukkes’ had al snel gezien en gehoord dat de Landrovers op hun laatste pootjes liepen en gleed niet veel later onder deze bullebakken om de problemen op te lossen. Potverdorie, dacht Henk, toch makkelijk als je dingen kunt repareren. Henk’s capaciteiten om heel erg slap te kunnen lullen leken dan ook niet nodig te zijn in deze eendags dokterswacht.

Voordoen hoe je een condoom om doet
NOT how to use a condom. NOT!Maar wisten wij veel dat er een paar doktoren ontbraken deze week! En laat die dokter nou net verantwoordelijk zijn voor de seksuele voorlichting. En dat, zei Simon, kan Henk dus wel doen. Gewapend met een banaan en een broek vol condooms deed Henk dat dus ook, om af en toe met zijn toch niet ongeoefende bek vol tanden te staan. Het was geen verrassing dat de kennis die voor ons normaal is hier ontbrak, maar de mannen bleken wel verrassend open en betrokken met hun vragen en opmerkingen, waarop het antwoord meestal “Go see the doctor.” was.

“Luister, ik heb blaren daar beneden, is dat een SOA?” “Hoe weet je dat je syfilis hebt?” “Tja, als je terugloopt van je werkt en je ziet een meisje en je hebt zin, dan heb je niet altijd een condoom bij je” “Ik heb eens per vier dagen seks. Is dat wel gezond? En hoe vaak doe je het dan per nacht?” en natuurlijk variaties op “Hahaha! Alleen seks met je vrouw, dat kan niet in onze cultuur!” Jaja, het zijn een stel onvoorzichtige geile mennekes hier. Geen wonder dat HIV/AIDS hier hoogtij viert; ze hebben geen idee wat het is en hoe een condoom dat voorkomt. Maar dat mocht blanke Henk dus eventjes uit komen leggen.

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “SOA’s in de bosjes”

 1. TF Says:

  Ha Jongens,

  Wat een leuk toeval!
  Dat lijken me bijzondere en bijzonder ondernemende mensen zeg, echt geweldig!

  Henk, alle lof jongen met je soa preventie voorlichting :)

  Onderstaand nummer kan je hier vast bij helpen, het is roll down di rubberman, van Dr Alban, Engels met een Afrikaans accent waarin safe sex wordt uitgelegd.

  http://www.youtube.com/watch?v=X6zt2eczVlU

  Good Luck!

  Liefs,
  Tam

 2. Joyelle Says:

  Grade A stuff. I’m unqesuitonably in your debt.

 3. clojck Says:

  1l6Z7N rxckvhdubztz