The return of the Noflik in Tanga

eating again, ah rice... sweet rice...Gulle gever, u wordt bedankt uit de diepste krochten van onze kleine hartjes en natuurlijk ook dat van Noflik, die bijna door het dolle ging toen ze ons na een week eindelijk weer aan de poort van de Indier zag verschijnen, waar we haar eerst hadden achtergelaten in ruil voor een schamele Shilling of twee. Noflik stopte het eerste half uur niet met het rennen van rondjes om jullie drie berooide helden onder begeleiding van een niet aflatend vrolijk geblaf, wat ook haar nieuwe eigenaar niet ontging, die daardoor niet erg ingewikkeld deed toen we hem meldden dat we onze hond terug wouden kopen. Met ons hoofd van bewaking terug aan onze zijde, waagden we ons op de markt waar we dankzij jou weer eens een aantal voedzame maaltijden konden samenstellen. Door positief te reageren op onze smeekbede in het vorige blog zorgde je ervoor dat we in ieder geval tot de volgende grens weer even vooruit kunnen en hoewel het uiterst effectieve ‘Give me Money’ bord dus weer even in de (dashboard)kastje kan, zijn we er nog niet helemaal; van de 3000 benodigde euro’s, zijn er nu dik duizend binnen.

Echter, voordat we de volgende grens naderen, moeten we ons natuurlijk eerst in Tanzania nuttig maken en dat doen we door te stoppen in Tanga, waar ooit eens door een aantal Friezen het project FarmFriends is opgezet. Hier worden lokale boeren gestimuleerd om uit te breiden met een koetje of twee om zo uiteindelijk van hobbyboer naar ondernemend agrarier te transformeren. Om dit te ondersteunen is er een nieuwe zuivelboerderij opgezet om alle melk uit de omgeving te verwerken, wat unieke beelden opleverd; geven koeien in Nederland namelijk zo veertig liter op een dagen, in Afrika springt boer Jambo een gat in de lucht wanneer hij 8 liter uit zo’n beestje perst. Dus hoewel er nu melk wordt verwerkt van maar liefst 3000 boeren, zijn er genoeg tussen die een emmertje met misschien een liter melk in de grote koelinstalatie gieten. Wie het kleine niet eert, zegt men dan en inderdaad is de instalatie elke dag redelijk gevuld door al die ‘miniboertjes’ en door bijvoorbeeld ook het transport lokal te regelen, lukt het steeds beter om dit project ‘van hulp naar handel’ te laten gaan. Na al onze negeatieve ervaringen met hulp resulterend in een afhankelijke apatische bevolking, kan deze aanpak onze goedkeuring natuurlijk wel wegdragen en enthousiast begeleiden we de netwerk instalatie in de nieuwe zuivel fabriek.

Doutzen and the baobabTussen de bedrijven door vermaken we ons natuurlijk ook prima. Hoofd catering van TangaFresh Audrey heeft ons praktisch geadopteerd, waardoor we een paar keer in de week uitgenodigd worden om te komen eten. Misschien komt het door haar Indische achtergrond, misschien door haar tanzaniaanse bloed, wat zeker is, is dat Audrey pas gelukkig is wanneer haar gasten geen honger hebben. Om dit te verwerkelijken, zet mevrouw ons een niet aflatende stroom eten voor en staat erop dat de pannen leegkomen, wat resulteerd in het onwaarschijnlijke moment dat zelfs Minne en Marten vol raken. Dan reis je een jaar rond in Afrika, maar dit was toch wel een van de meer intense ervaringen.

Omdat Audrey, wat wij er ook tegenin brengen, wil dat het ons aan niks ontbreekt, pleegt ze een aantal telefoontjes waardoor we een fijn parkeerplekje bemachtigen op het terein van Tony. Dit plekje is inclussief een warme douche, wat voor ons ondertussen echt een ongekende luxe is. Tony is ook een Indier, een slag volk dat je hier echt veel tegenkomt doordat ze vroeger hierheen kwamen om bijvoorbeeld de spoorwegen aan te leggen, maar ondertussen door een prima mentaliteit zijn opgeklommen tot de bovenlaag van de bevolking. Hier verblijven we een weekje of twee om onze activiteiten voor TangaFresh af te maken.

Frieze Hocuspocus
Water huntersTijdens een van deze dagen nodigt de lokale opperfries Lut ons uit bij zijn strandhuis een aantal kilometer verderop. Strand is natuurlijk altijd fijn, dus rijden richting het inderdaad paradijselijke stukje land waar inderdaad een huisje of twee op staan. Op de veranda hebben we het over het een en ander en Lut verteld over de rituelen die de bevolking hier uitvoerd om bepaalde goden tevreden te houden en toestemming voor bouwwerken, waar Lut, de nuchtere Fries, dus een behoorlijk aantal liters kippenbloed heeft moeten uitsprenkelen over de eerste paar stenen, ondertussen begeleid door zingende sjamanen die korrels rijst in de rondte gooien. En dat helpt dan tegen vanalles, wordt ons verteld. Juist ja, denken wij. Echt hoor, zegt Lut, en water zoeken doe je hier ook met een twijgje die naar beneden wijst waar er water is. Wat, wichelroede lopen? Echt niet. Om het te bewijzen neemt Lut ons mee naar een boom, snijdt een tak af en laat zien hoe een takje inderdaad naar beneden wijst. Kritisch als wij zijn, (verdorie we zijn Nederlanders, Friezen zelfs, dit laten we ons toch niet wijsmaken?) Trekken we het takje uit Lut’s handen om zelf wat heen en weer te lopen. Je gelooft het niet, maar het takje trekt echt naar beneden, terwijl dat niet zou moeten. Perplext kijken we elkaar aan en wisselen onderling het takje uit om het nog eens te proberen. De stripboek oplossing om water te vinden blijkt dus gewoon echt te werken. Na afloop weten we nog steeds niet hoe dit nou precies kwam, maar voor het eerst sinds lange tijd zijn we eens een illusie rijker.

Tags: , , , , , ,

8 Responses to “The return of the Noflik in Tanga”

 1. Pieter Bosma Says:

  He Mukkes,

  Het geld komt binnen door jouw/jullie gebeden.
  Het kleedje van destijds heeft jouw toch religieuze krachten gegeven.
  Wij zijn blij dat jullie weer “on tour” zijn.
  Deze tijd van economische crisis dwingt ons geen uitgaven aan externe zaken te verspillen.
  Ondanks dat, hopen wij door de verhalen mee te kunnen genieten tot het einddoel is bereikt.

  He mannen, het gaat jullie goed en wij blijven de perikelen op de voet volgen.

  groeten,

  Pieter
  (namens van der Ploeg Leeuwarden)

 2. Frans van Dongen Says:

  Dag heren,

  Neem effe een paar dozijn van die “wonderstokken” mee terug.

  Veel succes op weg naar Tryntsje en Malawi!

  Hartelijke groeten,

  Frans

 3. Ries Says:

  He mukkus en dudes even voor de goeie orde ik en Fleur gaan per 01/10/2010 TROUWEN !!!
  Hoop dat jullie dan terug zijn en natuurlijk zijn jullie dan welkom Alvast veel succes en zal zien wie ik kan vinden om jullie te sponseren Greetings en good luck !!!

 4. Jan W Says:

  Ha kerels!
  machtig mooi verhaal weer, bin blied dat Noflik wer een goed plak hat!
  Ik dacht, voor die laatste paar benodigde centen;
  kinne jim niet wat geld verdiene door lokaal leuk spul dat jim daar aantreffe met een leuke winst te verkopen aan jullie trouwe fans via deze site?
  suke bande slippers of een heuse afrikaanse waterzoek stok wil iedereen toch hebben?

  Groeten Jan.

 5. vered Says:

  i think:-)) you have a lot peopel love you in Lsrael mabe bring me theirs mail and i try collect for u money( i’m better with Hebrew ).
  anyway i want send you package. send me some street address, what you need.
  i read yesterday(with a new computer program ” reaiding aloud English)most you storys.
  i’m in shock it’s crazy what you passing, for good and bad.
  just good luck and fine

 6. ont...sjuh Says:

  noflik mat mij nij frieslan natuurlijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Johan Says:

  Hee Mannen,

  Inmiddels zijn wij al weer twee weken in Nederland. Het gewone leven is weer begonnen… Echt mooi om jullie verhalen te lezen! Veel succes nog in Tanzania en de wonderen zijn de wereld nog niet uit zo te lezen.

  @Henk: Wat ben je toch een doorgewinterde Marketeer;)

 8. WH12DMR review Says:

  Hi I am so thrilled I found your webpage, I really found you by accident, while I was looking on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I donít have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.