Tot zover de malaria, waar waren we..?

Malaria klinkt al met al enger dan het is. Wordt het in het Westen vooral geassocieerd met een keiharde ziekte uit donker Afrika veroorzaakt door een vrijwel onmogelijk te bestrijden parasiet die menig avonturier, ontdekkingsreiziger en Afrikaan het leven heeft gekost, hier in Afrika denkt men er eerder over als een keiharde ziekte uit donker Afrika veroorzaakt door een vrijwel onmogelijk te bestrijden parasiet die menig avonturier, ontdekkingsreiziger en Afrikaan het leven heeft gekost. Het grote verschil zit hem in de beleving van het hele gebeuren, de ervaring en het beseffen dat je malaria hebt en dat je het allemaal wel overleeft. We hoeven er verder niks over uit te leggen; geloof ons, als je malaria hebt, dan wéét je dat je het hebt. Je hebt je simpelweg nog nooit op die manier ziek gevoeld. En op een tocht als de onze, kun je er redelijkerwijs van uitgaan dat je het krijgt. Je neemt de medicijnen, get over it, en bent de volgende paar weken bezig met het herstel van je lever. In ons geval zijn we ook bezig met het herstel van Doutzen.

Jawel, we zijn nog steeds in Malawi. Nog steeds? Ja, nog steeds. Wij worden er ondertussen ook goed ziek van. Om positief te blijven, Mukkes heeft nu ontdekt en besloten dat hij helemaal niemand nodig heeft om de Doutzen Cruiser te repareren en is hier dan ook volop mee bezig. We hebben ondertussen een buslading Afrikaanse monteurs versleten en allemaal hebben ze heus verstand van het één en ander, maar toch weten ze allemaal iets te vernielen. Hoe ze het doen is een raadsel, maar het kan met de inname van de lokale alcoholische versnapering Chibuku te maken hebben. Chibuku, of ‘Shake-shake The International beer of Malawi’ is gistende maispap in een melkpak, stinkt naar kots, smaakt daar ook naar en is enorm goedkoop. Reden voor de Malawiër om alle andere eigenschappen van dit goedje te ontkennen, hele dagen voor pampus te liggen of anders onze auto verder de vernieling in te helpen.

Ondertussen, bij de president…
Ons licht kritisch blog over de president van Malawi deed vooral bij jullie het nodige stof opwaaien en men maakte zich zorgen over de consequenties. Deze situatie is een beetje te vergelijken met malaria; zó erg is het nou ook weer niet. Daarbij heeft Bingu Wa Mutharika echt wel betere dingen te doen dan zich zorgen te maken over ons. Het uitzetten van Fergus Cochrane-Dyet bijvoorbeeld, de Britse ambassadeur. Nu is Engeland de grootste ’sponsor’ van Malawi, dus zou dit nogal verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de relaties tussen de twee landen. Het hele uitzetten is vanwege een gelekt telegram, waarin de ambassadeur de president wegzet als een dictator in de dop en de zittende regering als paranoia. Laten we even nadenken, wie stuurt er tegenwoordig nog een telegram? Wat, waren de postduiven op? In de wandelgangen wordt nu gefluisterd dat het een truukje is; Engeland lekt expres een beledigend bericht, waarop een schandaal ontketend wordt, er een reden is om de financiële hulp aan Malawi stop te zetten, wat Zijne Presidentiële Hoogheid Doctor dit-en-dat Bingu wa Mutharika stukken minder populair maakt, de bevolking zal gaan morren en uiteindelijk haar president af zal zetten, waardoor Afrika een potentiële dictator armer is.

Vergezocht? Ach, het kan altijd gekker. Zo is Bingu ervan overtuigd dat de lage prijzen voor de tabaksoogst niet liggen aan de slecht kwaliteit ervan, maar door saboteurs. Jawel, de beste man ziet vijanden waar ze niet zijn en vertoont dus wel degelijk één van de eerste symptomen op weg naar het alleenheerserschap; Paranoia! Het lullige is, de man heeft in zijn tijd echt heel veel goede dingen gedaan voor zijn land, maar het lijkt een Afrikaanse vloek te zijn, dat elke veelbelovende leider in Afrika onverbiddelijk afglijdt naar een corrupte schurkenrol. Wie weet hoe dit komt, mag het zeggen.

Heb je trouwens op 7 Juni niks te doen, hang dan even een mosquito-net op! En het zou niemand mogen verwonderen, dat de meest veelbelovende malaria preventie is ontdekt en nu wordt onderzocht door een stelletje Nederlanders.

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Tot zover de malaria, waar waren we..?”

 1. Carolien Says:

  hey mannen,

  weer een mooi verhaal :)
  balen idd dat jullie nog in Malawi zitten en dat Doutze nog steeds niet kan doorrijden, en dat jullie dan ook Malaria krijgen.. het zit niet mee… maar idd is te verwachten dat je dat een keer krijgt daar.

  Succes iig mannen en ik kijk al weer uit naar jullie volgende verhaal.

  groetjes, x Carolien

 2. janneke en alje mulder Says:

  Hé marten, nog geen geluid in Doutzen cruiser? Houd vol en sterkte.