Van de croko naar corruptie… en verder!

us on a wooden bridgeHet probleem waneer je wordt gebeten door een krokodil is het volgende; hoe kom je in hemelsnaam over zo’n verhaal vol tanden, spektakel en geweld heen? De avonturen die we hier verder beleven zijn natuurlijk ook interessant genoeg, ook al zit er geen prehistorisch reptiel in. Maar voordat we beginnen aan weer een wervelend verhaal, willen we jou, de volger en wellicht ook sponsor van onze idealistische onderneming bedanken voor 2009. We kunnen er lang omheen draaien, maar zonder jouw steun was deze website leeg geweest. Hadden we geen kilometers gevreten, hadden we geen elektriciteit aangelegd. Waren we niet in het nieuws gekomen en hadden we geen levens gered. Ja, het was een, zoals je dat dan zegt, zwaarbewogen jaar en aan het einde van een dergelijk jaar wens je je vrienden het beste voor de volgende twaalf maanden. Bij deze dus, beste lezer, goeie vriend, een gelukkig 2010! En dan nu weer terug naar de waanzin van de dag in Malawi.

Voordat Marten het allerstoerste kroegverhaal allertijden aan den lijven ondervond, was hetgeen wat ons vooral bezighield de drievoudige rechtszaak waardoor we nog steeds in Monkey Bay waren. Natuurlijk had de lokale bevolking er op gerekend dat we eieren voor ons geld zouden kiezen, wat gezien de koers van de Kwacha niet eens zo’n heel gek idee is, maar niemand had verwacht dat die drie gekke blanken eigenwijs genoeg waren om het hele gebeuren uit te zitten. Principe kwestie, he. Ze moeten niet denken dat ze ons bang kunnen maken met het innemen van paspoorten, een twijfelachtige gang van rechtszaken en een gevangenisje hier en daar.

Mufasa at nightfallNa een maand heen en weer lopen tussen onze verblijfplaats Mufasa en een blikken constructie die de rechtszaal voorstelt, weten we eindelijk wat voor dag het is: Judgement Day! Zowel Ishmael, het kwaadaardig gebroed dat het management van Venice Beach moet voorstellen, als wij, de engelachtige verschijningen die het leven voor een ieder in Monkey Bay wat draaglijker maken, krijgen vandaag de uitspraak van de magistraat, een onvoorspelbare oude Malawiër. Herkenbaar aan een steevast iets te groot pak en zijn grijze haren, wat in een land waar bijna iedereen te jong sterft aan AIDS best een opzienbarendheid genoemd mag worden.

We zitten met zijn drieën op het voorste bankje op het beton in de veredelde schuur. Oude treinrailsen houden een tinnen muur en dak overeind, dat er voor zorgt dat de temperatuur altijd rond het kookpunt schommelt, waar niemand last van schijnt te hebben behalve wij. Voor ons op een kleine verhoging staat een wankel bureau, waarop de nationale vlag is uitgespreid. We kennen de locatie nu wel en zijn niet eens meer verbaasd over de letterlijke staat van het rechtssysteem hier. Aan beide zijden van het bureau staan twee lage blikken schuttingen. Achter de linker mag je staan als je de aanklager bent, achter de rechter als je de verdediging. Achter het bureau met de vlag staan twee deuren. ‘Chamber’, staat er met viltsift getekend op de ene. Op de andere staat ‘Office’. Van dit kantoor staat echter alleen nog maar de deur overeind. Het bordkarton eromheen is weg gerot, gewaaid of geslagen. Niemand weet hoe en het kan ook niemand iets schelen.

Hoewel we, als noodgedwongen advocaten van onszelf, de aanklager volledig in het hemd zetten en zelfs de rechter moest toegeven dat er hier en daar een gaatje ter grote van de Bermuda Driehoek in het verhaal van de getuigen zit, worden we toch schuldig bevonden. We komen er vanaf met een boete van 10.000 Kwacha en Henk heeft zelfs zestien maanden voorwaardelijk aan zijn broek hangen. We willen het woord corruptie niet in de mond nemen, maar we doen het lekker toch. COR-RUP-TIE. Klopt van geen kanten, stinkt aan alle kanten maar goed, wat zeg je dan? T.I.A. Excuus en dooddoener voor alles wat er mis is met Afrika. This Is Africa.

Van een krokodil een mug maken…
Minne before the MalariaWat ook Afrika is, en ook behoorlijk mis, begon op een avond waarop Minne niet kon slapen. Jullie normaal over energieke held voelde zich wat min (Ha, Minne voelt zich min!), maar kon desalniettemin niet in slaap komen. “Ja, ik voel gewoon een beeje raar, eigenlijk.” Nu is het voor een ThreeLeftHand natuurlijk helemaal niet gek om je een beetje raar te voelen, maar Tinus, de Zuid Afrikaanse eigenaar van Mufasa en onze Godfather voor een maand, had een andere conclusie: Malaria! De volgende dag meteen maar even naar het streekziekenhuis waar we behoorlijk voorrang kregen omdat we er nou eenmaal alle drie bloed doneerden en Minne en Mukkes een generator, repareerden en daardoor ten minste twee levens hadden gered.

De bloedtest meneer (“Hey Minne, can you have a look at my computer?”) nam eens een prikje, wierp eens een blik door zijn microscoop en verteld on dat Minne inderdaad de eerste van jullie helden is die tegen Malaria op was gelopen. Met de huidige medische stand van zaken sla je daar een pillenkuurtje voor achterover en je bent er weer vanaf, dus dat viel nog best mee, al koste het Minne nog wel een dikke week om zijn oude vertrouwde energiepeil weer enigszins te bereiken.

Al met al waren het een paar drukke maanden. Helaas was het niet alleen druk, maar ook tijd en geld rovend. Weest niet bevreesd, tijd hebben we wel. Geld is echter een andere aangelegenheid, maar de ThreeLeftHands zouden geen drie hele knappe jongemannen in een oranje bus zijn wanneer ze ook hier geen oplossing voor hadden gevonden. Hierover lees je, heel spannend, de volgende keer meer!

P.S.: Wegens gestolen camera momenteel geen nieuwe foto’s. Wordt aan gewerkt!

Tags: , , , ,

11 Responses to “Van de croko naar corruptie… en verder!”

 1. Peter vn Arkel Says:

  Fantastich verhaal mannen!
  Doorgaan ermee. Je wordt er alleen maar wijzer van.
  Die bil van Minne komt-ie wel overheen. Het verhaal dat hij kan vertellen niet! Dat blijft bestaan en daar heeft hij de rerst van zijn leven plezier van!

  Groet uit Koudekerk

 2. janneke en alje mulder Says:

  zucht, eindelijk weer wat verhaal.hopelijk gaat alles zo zijn gang. sterkte met alles en geniet van de dingen die wel leuk zijn. Hier is het sneeuw, elke keer weer , een mooie wereld maar een beetje zon is ook heerlijk. groetjes janneke en alje

 3. Adam Gamba Says:

  It is a stimulating story! Everybody here at Tangafresh have seen this and are aware of this so fantastic!
  What a miracle!

 4. Ilse Says:

  Tsja waar jullie misschien wel eens een wit strand zien hebben wij een witte sneeuwwereld. Het houd maar niet op. Fijn dat er dan weer een verhaal uit het warme Afrika komt. Ondanks de corruptie toch wel weer verwarmend zo in het koude Nederland. Kijk weer uit naar het volgende verhaal! Hopelijk is er dan weer een nieuwe camera gefixt :-)

  Groetjes Ilse

 5. mrClass Says:

  Just another dat in Afrika… Saai verhaal hoor ditte.. :p ghehe. Grapje natuurlijk. Leuk verhaaltje. die 10 000 Kwacha. Hoeveel euro is dat eigenlijk? Die 16 maanden voorwaardelijk is wel vervelend. Dan kun je niet nog eens zo een akkefietje hebben..

 6. Frans van Dongen Says:

  Dag heren,

  Maar snel wegwezen uit Malawi, of niet?
  Hebben jullie al brandstof?

  Dus tussen jullie eigen ellende door hebben jullie wel het streekziekenhuis geholpen met het één en ander; top!

  Hartelijke groeten,

  Frans

 7. Nynke Says:

  Ha Marten (en co.)

  Gean ik heal december wer richting Africa, sjoch ik deis fan te foarren yn’e krante dyn croc-story. Impressive! Dus mar efkes oan de family in Durban fertelt dat die jonge op de wooden shoes die’t trije jier ferlien noch sa sellich mei iten hie, no wrald nijs is:-) Foenen se wol amazing. Anyway, ik bin ynmiddels alwer thus, mar jim genietsje dere noch mar efkes. Keep up the good work and have fun!

 8. TF Says:

  Hey manlju,

  Gau wer wat poste hjer! No’t Waldrock net trochgiet haw ik alle tiid jim to hasseljen.

  Tam

 9. Evert M Says:

  10000.0 ZMK = 1.56 EUR

  LOL

 10. Evert M Says:

  Trouwens, geld voor een camera is onderweg… web-log zonder mooie foto’s is ook niks… daar gaat het om..

  ps, blijf maar lekker weg, want Afrika is nog beter dan Nederland op moment geloof ik. We zitten midden in een econimische crisis en het kabinet heeft zich ontslagen.. begin jalours op jullie te worden..

 11. Henk Says:

  Evert, dank je wel! Trouwens, ZMK is Zambian. 10.000 Malawi Kwacha is ongeveer 50 euro.