We zijn bijna weg uit het zand! Eerst nog wat stroom scoren…

Henk packing up the car on top of the cruiserDe werkzaamheden aan Doutzen bereiken eindelijk hun einde. Na twee maanden frustratie oproepend gesleutel in het zand, waar de meeste onderdelen ten minste een keer in vielen – wat natuurlijk niet goed is, zand in je onderdelen – zette Mukkes eindelijk de kop op de motor. Zou het starten-lopen moeten zijn, maar dat lukt natuurlijk niet met een lege accu. Zodoende zetten we de accu achterop een bijna uit elkaar vallende fiets en liepen door Monkey Bay, op zoek naar een iets of iemand die onze accu op kan laden.

En jawel hoor, vlak voor ons, tussen andere betonnen hutjes in stond op een gepleisterde muur geschreven “Thank the Lord Engine Shop – Battery Charge here”. Beschuldig ons nu niet meteen van Godslastering, de shopjes en winkeltjes hier hebben daadwerkelijk namen als “Praise the Lord computer service”, “Jesus Christ Barber” “Mohammed is our prophet bicycle repair” en andere verheven creatieve uitspattingen. Wij kijken daar al niet meer van op en keken in plaats daarvan eens rond. Op de grond stond een transformator met daar aan vast twee lullige koper draadjes, die op hun beurt weer aan de polen van een accu waren gekoppeld. De term ‘effectiviteit’ heeft in Afrika geen enkele betekenis en dus waren aan de twee eerder beschreven accupolen nog twee koperdraadjes bevestigd, die op hun beurt weer bevestigd waren aan een tweede accu en dit volledig stroomverprutsende idee was nog een aantal keren herhaald, tot er in totaal zes verschillende accu’s aan gesloten waren.

Het concept ‘effectiviteit’ uitleggen
No one knows what he is fixing exactly“Man, this doesn’t work. You must charge one battery at a time.” “Ah, but bwana, now they all charge. See, thirty-six volts,” wijst de uitbater van de hut ons op een wijzertje van de transformator, dat daar zonder aanwijsbare reden heen en weer slingert. “It is fully charged, it works, bwana.” en om zijn punt kracht bij te zetten haalt hij een lampje uit zijn broekzak, dat vanzelf sprekend aangaat zodra de koperen draadjes er aan gekoppeld worden. “My friend,” zeggen wij zo Afrikaans mogelijk, “it can not work this way, look…” en in plaats van een lampje halen wij onze hippe voltagemeter uit de broekzak, die zegt dat het voltage veuls te laag is om de batterij ook maar halfvol te noemen. De met olie besmeurde man kijkt ons zwijgend een tijdje aan met ogen die ons vertellen dat hij of zijn ongelijk niet wil toegeven, of zijn ongelijk wel toegeefd, of geen idee heeft waar we het over hebben. Wij gokken op de laatse en vertellen hem ons plan zo duidelijk mogelijk.

Ons plan is simpel. Voor de duratie van vijf uren laadt je alleen onze batterij op en koppel je geen andere accu’s er aan vast, anders loopt onze weer leeg. In ruil daarvoor betalen wij vier keer de normale prijs. Doen we normaal niet, maar goed, zijn we van het hele gezanik af. De man knikt. Wij leggen het nog een keer uit. GEEN andere batterijen! Het verbaast niemand, ons ook niet, dat toen we na twee uren weer even keken om te checken of alles goed zat ontdekten dat er weer drie andere accu’s met gammele koperdraadjes onze batterij leegzogen. Het verbaast ons niet, maar irriteert toch nog steeds.

Tags: , , , , , , , ,

7 Responses to “We zijn bijna weg uit het zand! Eerst nog wat stroom scoren…”

 1. janneke en alje mulder Says:

  hoera, fingers crossed for the batteries and gaan met Doutzen cruiser.

 2. joel Says:

  hehe
  eindelijk actie

 3. dorus Says:

  mooi dat jullie bijna doutsen weer aan de praat hebben.

  kunnen jullie eindelijk weer verder

  groeten van dorus en annesjoukje

 4. Hans, Leeuwarden Says:

  Wat een eigenzinnig type is die Doutzen van jullie. Als ze het eenmaal op haar heupen heeft, is die koppigheid ook met geen stok uit haar te slaan.
  Nu maar hopen dat het uiteindelijk toch lukt anders moeten jullie haar de rest van de reis dragen. En dat terwijl de bedoeling was dat het andersom zou zijn. Doutzen zou jullie dragen toch?

  Laat Mohammed de profeet in samenwerking Jezus Christus de verlosser de wonderen geschieden. “Gij, Doutzen Cruiser, sta op en loop heen.”

 5. Theun Says:

  Hey Heren,

  Mooi dat jullie nu eindelijk verder kunnen. Ik hoop dat het werkt met de accu.

  Succes en we hopen snel weer nieuws van jullie te horen. Positief het liefst!

  Groeten.

 6. janneke en alje mulder Says:

  van jullie laatste twitter krijg ik de slappe lach. heb je de Doutzencruiser onder controle, nu dit weer! wat een reactie van Noflik! hebben jullie de pil mee?succes er mee.

 7. Niels Says:

  Zo, nog steeds lekker aan het aankloten in Monkey Bay! Goed bezig, haha! Ik zou best wel effe willen ruilen, eerlijk gezegd….

  Anyways, leuke posts en groeten, ook aan tinus en mufasa crew (als jullie nog steeds in de buurt zijn).

  Niels (die lelijke rasta die van de winter in Cape Maclear rondhing)